Предлошка:Infobox historical event

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Употреба[уреди извор]

{{Infobox historical event
 |Event_Name   = (Event_Name)
 |Image_Name   = (Image_Name)
 |Imagesize   = (Image size in pixels - default is 220px)
 |Image_Alt   = (Alt text for image)
 |Image_Caption = (Image_Caption)
 |Thumb_Time   = (Video thumbnail frame - see below)
 |AKA      = (Also known as)
 |Participants  = (Participants)
 |Location    = (Location)
 |Date      = (Date) - use {{Start date|YYYY|MM|DD}} where applicable.
 |Result     = (Result)
 |URL      = (Website)
}}

The alt text is for users who cannot see the image; see WP:ALT.

For dates, use {{Start date}} where applicable, but see that template's documentation for caveats if before 1583.

Thumb_Time supports a parameter for video files if a video is used as the infobox image. Entering a value of |Thumb_time = 200 for example will chose the frame at 200 seconds (3 minutes 20 seconds) of video play time as the initial still image displayed, playing the video will start from the beginning regardless of the frame chosen. Поврзано Wikipedia:Creation and usage of media files#Video usage.

Microformat[уреди извор]

HTML-ознаките што ги создава оваа предлошка имаат и микроформат hCalendar, што му овозможува на сметачот да ги расчленува податоците за настанот, или по автоматски пат за каталогијација на статијата ширум Википедија, или пак рачно, преку корисничка алатка во прелистувачот, за (на пр.) да го додаде насловот во програм за календар или дневник. Повеќе информации за употребаа на микроформати на Википедија, погледајте го проектот за микроформати.

Датумите/годините се појавуваат само ако користите {{Start date}} и {{End date}} (првото користете го за наведување на една година/датум но не користете ги воопшто настанот се случил пред 1583 г).

URL-адресите ќе себидат вклучени само ако користите {{URL}}.

hCalendar користи HTML-класи, меѓу кои:

 • attendee
 • contact
 • description
 • dtend
 • dtstart
 • location
 • organiser
 • summary
 • url
 • vevent

Не ги преименувајте или отстранувајте класиве; не менувајте ги вгнездените елементи што ги користат.Поврзано[уреди извор]