Предлошка:Infobox Language

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Infobox Language
Застапен во
Подрачје
Јазично семејство
Default
 • infobox language
Јазични кодови
ISO 639-3
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Употреба[уреди извор]

{{Infobox language
 |name     = името на јазикот
 |nativename  = изворното име на јазикот
 |pronunciation = изговор на изворното име според МФА
 |states    = држави каде јазикот се зборува
 |region    = географски регион каде јазикот се зборува
 |latd= | latm= | latNS = <!-- latitude degree/min/dir-->
 |longd= |longm= |longEW = <!-- longitude deg/min/dir-->
 |speakers   =бројот на говорители
 |iso1     = код ISO 639-1 
 |iso2     = код ISO 639-2
 |iso2b     = код ISO 639-2 
 |iso2t     = код ISO 639-2 
 |iso3     = код ISO 639-3 
 |familycolor  = соодветно јазично семејство
 |fam1     = најшироката класификација во јазичното семејство 
 |fam2     =потесна класификација
 |...
 |fam15     = најтесна класификација на јазикот во јаз. семејство
 |family    = дополнителни информации
 |dia1     = главен дијалект/ -и
 |dia2     = друг главен дијалект/ -и
 |...       (до 20)
 |dialects   = дополнителни информации
 |stand1    =стандардизирана норма
 |stand2    = втора стандардизирана норма
 |...       (до 6)
 |standards   = дополнителни информации
 |script    = главно писмо за јазикот
 |rank     = ранг на јазикот според списокот на јазици по број на говорители
 |nation    =држави каде јазикот е официјален
 |minority   = држави каде јазикот е малцински признат
 |agency    =регулаторно тело на јазикот
 |extinct    =датум кога јазикот исчезнал
 |lc1      = јазичен код на првиот дијалект
 |ld1      = име на првиот дијалект
 |ll1      = врска до статијата за дијалектот
 |signers    = 
 |creator    = создавач на јазикот
 |date     = година на создавање
 |setting    = употреба на јазикот
 |posteriori  = извори од природен јазик
 |caption    = мал опис на слика
 |image     = [[File:image name.png|center|200px|alt=Alt text|Caption]]
 |map      = image name.png
 |mapsize    = 300px
 |mapalt    = 
 |mapcaption  = 
 |map2     = image name.png
 |mapsize2   = 300px
 |mapalt2    = 
 |mapcaption2  = 
 |notice    = Indic
 |notice    = nonotice
}}