Прејди на содржината

Предлошка:Цитат во кутија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Примена[уреди извор]

Цитат во кутија овозможува да сместите цитиран текст (и изворот) во кутија. Кутијата се однесува исто како слика, т.е. текстот ја заобиколува. Ова е корисно во статии кајшто сакате да истакнете некој кус цитат, и за кои немате слики.

{{Цитат во кутија
 | текст  =
 | извор =
 | ширина  =
 | центрирање  =
}}

Параметри[уреди извор]

текст
Текстот што го цитирате (Задолжително)
извор
Изворот на цитатот
ширина
Ширина на кутијата релативно во проценти од страницата (нпр. 33%); ако не е наведен овој параметар, ширината соодветствува на текстот во кутијата.
центрирање
Позиција на кутијата на страницата (left, right или center). Ако не е наведен овој параметар, кутијата се позиционира десно.

Примери[уреди извор]

Разни кодови и резултатите:

{{Цитат во кутија 
 | текст  = Јас го разбирам светот... 
 | извор = [[Гоце Делчев]] 
}}
{{Lorem ipsum}}

Error: No text given for quotation (or equals sign used in the actual argument to an unnamed parameter)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

{{Цитат во кутија 
 | текст  = Јас го разбирам светот... 
 | извор = [[Гоце Делчев]] 
 | ширина = 25%
 | центрирање = left
}}
{{Lorem ipsum}}

Error: No text given for quotation (or equals sign used in the actual argument to an unnamed parameter)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.