Предлошка:Фатирање

Од Википедија — слободната енциклопедија

 

Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Употреба[уреди извор]

Предлошката {{фатирање}} е наменет за вметнување на хоризонтално нафатиран опфат во редот на самиот текст, со што се добива саканото меѓурастојание. Прима еден неименуван параметар. Ширината се наведува во п, ем (em) или икс. По основно: 1 em.

Примери[уреди извор]

Вовелкување за 50 пиксели (50п):

 • Вовлекувањето за 50п дава<br>{{фатирање|50п}}олкав простор.
 • Вовлекувањето за 50п дава
   олкав простор.

Ширина со опсег на години (4.8em):

 • Истражувањата во 1492-1540 на<br>{{фатирање|4.8em}}Колумбо и други.
 • Истражувањата во 1492-1540 на
   Колумбо и други.

За 1em и 6em:

 • Ова е {{фатирање|1em}} реченица нафатирана со 1em.
 • Ова е {{фатирање|6em}} пример нафатиран со 6em.

Дава:

 • Ова е   реченица нафатирана со 1em.
 • Ова е   пример нафатиран со 6em.

Поврзано[уреди извор]

 • {{spaces|n}} — меѓурастојание од неколку празни места, како {{spaces|7}}
 • {{in5|n}} — меѓурастојание од 1-до-n празни места, како {{in5|29}}