Прејди на содржината

Предлошка:Пара

Од Википедија — слободната енциклопедија

|

Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Начин на користење[уреди извор]

This template is for giving examples of template parameter source code (useful in template documentation and talk page discussions of template code). It must have one or two parameters itself. The first is the name of the example parameter to display (this may be empty, but it must be present), and the second (optional) one is a value for the first example parameter, or (if the first {{para}} parameter is empty) an unnamed example parameter.

Примери[уреди извор]

 1.   {{para|name}}
  се прикажува како
  |name=
 2.   {{para|title|<var>book title</var>}}
  се прикажува како
  |title=book title
 3.   {{para| |section}}
  се прикажува како
  |section
  (for unnamed parameters in the example code; note the empty first parameter in the {{para}} template)
 4.   {{para|<var>parameter</var>|<var>value</var>}}
  се прикажува како
  |parameter=value

When using literal, pre-specified values, simply provide the value (appearance as in example 3). When illustrating hypothetical, variable or user-definable values, use <var>value</var> (appearance as in example 2), and the same should be done for non-literal, example parameters (as in example 4).

Легенда за бои[уреди извор]

 • Параметри со симболот , без оглед на бојата, се земаат автоматски од Wikidata (ако е достапно) кога тие не се завршени со рака. Со кликнување на симболот можете исто така да пристапите до страницата на Википодатоци поврзана со тој имот.
 • Напишаните параметри во црвено бараат посебно внимание за нивната компилација; се препорачува, затоа, внимателно прочитајте ги упатствата за детали.
 • Параметрите напишани во црно се задолжителни; нивната експлоатација е клучна за правилна работа на предлошката.
 • Напишаните параметри во сино се опционални, но нивната употреба се препорачува; ако не се внесени, тие нема да се појават во предлошката.
 • Напишаните параметри во зелена се опционални; ако не се внесени, тие нема да се појават во предлошката.

"Ако имате проблеми при прикажување на бои, лебди над имињата на параметарот за да прикажете краток опис."

Nel caso di campi facoltativi che non vengono utilizzati, le relative righe si possono lasciare col solo nome del campo seguito da = senza nessun valore. Se si è sicuri che un parametro facoltativo non verrà mai utilizzato (per esempio perché non pertinente alla voce in oggetto) lo stesso può essere eliminato dalla tabella inserita nella voce.

Поврзано[уреди извор]

 • Template:Tlx – for providing examples of entire-template code with included parameters