Предлошка:Навкутија со столбови

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Оваа предложна документација е превметната од Предлошка:Навкутија со столбови/doc [уреди]

Прегледничка кутија која ја прикажува својата содржина во колони. Оригинално наменета да овозможи релативно директно средство за подредување на врски префиксирани од икони на знамиња, на пр. во предлошки кои нудат врски до статии за држави.

Основна синтакса[уреди извор]

Вклучени само потребните параметри и широчина .

{{НавКутија со колони
|име   = {{subst:PAGENAME}}
|наслов  = 
|широчина = (широчина на секоја колона, по можност во пропорционална единица како 'em'*)
|кол1   = 
|кол2   = 
}}

* Видете Em (типографија). Користењето пропорционални единици значи дека предлошката сè уште треба да се прикажува правилно низ разни големини на фонтот на прелистувачите. Доколку не е наведена широчина, се користи 10em по основно.

Параметри[уреди извор]

Потребните параметри со задебелено.

име Името на предлошката. Името на оваа предлошка, на пример, е „НавКутиј со колони“.
состојба Можни вредности се распадната, нераспадната, и по основно автораспаѓање.
насловстил CSS стилови кои треба да се применат на лентата со насловот; вообичаено backgroung:боја (позадината е по основно основното на НавГлава).
наслов Насловот на предлошката, прикажан центрирано во насловната лента на врвот на предлошката.
телостил CSS стил/ови за содржината на предлошката (т.е. вклучувајќи го просторот кој не е искористен од колоните)
горестил CSS стил/ови за параметарот горе.
горе Текст или други елементи кои ќе се појавуваат над колоните.
слика Сликата десно од сите колони.
сликалево Сликата лево од сите колони.
широчина Широчина, претпочитливо во пропорционална единица како 'em', која се користи за секоја колона чија што ширина не е определена со colNwidth подолу. По основно изнесува 10em.
фатирање Фатирање пред првата колона, претпочитливо во пропорционална единица. По основно изнесува5em.
колстил CSS стил/ови за сите колони; доколку се користи, вообичаено background:боја како кај насловстил погоре.
непарколстил CSS стил/ови за сите колони под непарен реден број (повторно, доколку се користи, вообичаено background:боја).
парколстил CSS стил/ови за сите колони под парен реден број (ditto).
кол1широчина Широчина на првата колона (го пречекорува широчина погоре).
кол1стил CSS стил/ови за првата колона.
кол1 Содржината на првата колона.
кол2широчина Широчина на втората колона (го пречекорува широчина погоре).
кол2стил CSS стил/ови за втората колона.
кол2 Содржината на втората колона.
кол3широчина Широчина на третата колона (го пречекорува широчина погоре).
кол3стил CSS стил/ови за третата колона.
кол3 Содржината на третата колона.
...... ......
кол12широчина Широчината на дванаесеттата и последна колона (го пречекорува широчина погоре).
кол12стил CSS стил/ови за дванаесеттата и последна колона.
кол12 Twelfth and final column's content.
долустил CSS стил/ови style/s to apply to the below parameter.
долу Текст или други елемент кои ќе се појават под колоните.
категорија Категоријата или категориите кон кои страницата вклучително со предлошката ќе станат член. Избегнувајте да го користите, бидејќи таквите категории не се прикажуваат во кодот на страницата кој го превметне предлошката.

Пример[уреди извор]

Код[уреди извор]

{{НавКутија со колони
|име   = Самит на Источна Азија (СИА)
|наслов  = Земји-членки на [[Самит на Источна Азија|Самитот на Источна Азија (СИА)]]
|широчина = 18.25em
|фатирање = 10em

|горе   = ''Ова е каде {{{горе}}} би се појавило.''

|колl1 = {{AUS}}<br/> {{BRU}}<br/> {{CAM}}<br/> {{IND}}
|кол2 = {{IDN}}<br/> {{JPN}}<br/> {{LAO}}<br/> {{MAS}}
|кол3 = {{MYA}}<br/> {{NZL}}<br/> {{CHN-PRC}}<br/> {{PHI}}
|кол4широчина=17em
|кол4 = {{SIN}}<br/> {{KOR}}<br/> {{THA}}<br/> {{VIE}}

|долу = '''Потенцијални идни членки'''{{spaces|6}}{{TLS}}{{spaces|3}}{{RUS}}
}}

Резултат[уреди извор]

Поврзано[уреди извор]

Предлошка:Навигациски предлошки