Предлошка:Инфокутија Машинска опрема

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Коментар Оваа предлошка содржи еден или повеќе незадолжителни параметри. Поподробно на страницата за разговор.

Оваа предлошка содржи некои крајно сложени и езотерични синтаксини елементи. Не се обидувајте да ја менувате предлошкава доколку не сте апсолутно сигурни дека целосно сфаќате за што се работи во кодот и сте подготвени целосно да ја поправите штетата која евентуално би ја нанеле. Сите испробувања правете ги во предложниот песок или во корисничкиот простор.

Ова служи за поопшти видови на машинска опрема што немаат свои инфокутии како тврди дискови, матични плочи, CD-ROM-ови итн. Не треба да се користи за машинска опрема како централни обработувачки единици што имаат свои посебни инфокутии. Исто така инфокутијава не треба да се користи ниту за надворешна машинска опрема.

Употреба[уреди извор]

{{ Инфокутија Машинска опрема
| name     = Име на уредот
| image    = Слика за приказ во инфокутијата
| caption   = Опис на сликата
| invent-date = Кога е измислен уредот
| invent-name = Кој го измислил уредот
| conn1    = Во што (или со што) се поврзува уредот (низа: 1-3)
| via1_1    = Можен посредник со приклучокот (низа: 1-9)
| class-name  = Назив на методот на поткласирање (наследување)
| class1    = Прва вредност на поткласирањето (низа: 1-5)
| manuf1    = Попознати произведувачи на уредот (низа: 1-5)
| designfirm  = Честопати (но не секогаш) истиот произведувач
| manufacturer = Попознати произведувачи на уредот
| introduced  = Кога е пуштен во продажба производот на пазарот
| discontinued = Кога престанал да се произведува
| cost     = Цена при пуштање во продажба
| type     = Каков тип на машинска опрема е уредот (дополнителна картичка/звучна картичка/графичка картичка...)
| processor  = Тип на обработувач, ПУП,чип
| frequency  = Брзина на обработувачот
| memory    = Вградено помнење, ако има (КБ/МБ/ГБ)
| coprocessor = Тип на сообработувач
| connection  = Каков приклучок има (PCI/PCI-E/USB....)
| ports    = Какви врски има уредот (PATA, SCSI, SATA...)
| power    = Електрична потрошувачка (W/kWh)
| weight    = Тежина на уредот во килограми
| dimensions  = П*Д*В (ширина, длабочина, висина во сантиметри)
}}

Сите полиња освен „name“ се незадолжителни.

Атрибутите со бројки (со „низа“) значат дека се допуштаат повеќе примероци. Оние атрибути со кодот via можат да бидат од via1_1 до via3_9, каде првиот број означува соодветен број на врската, а вториот го означува местото во списокот со „via“. Секој приклучок (via_1, via_2 или via_3) може да има до 9 приклучоци - од via#_1 до via#_9.

Поврзано[уреди извор]