Предлошка:Инфокутија Книга

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Оваа инфокутија се користи за статии за печатени книги. За да ја употребите, пополнете ги соодветните параметри.

НАПОМЕНА:

 • сите параметри се изборни, освен name - име на книгата, author - автор и release_date - датумот на издавање.
 • сите параметри се со мали латинични букви.
 • називот на параметрите е на англсики јазик.
 • истовремено може да се користат параметри со назив на англиски јазик (како во англиската верзија на предлошката) и македонски јазик. Рендерирањето на параметрите и во двата случаи се извршува на идентичен начин. Доколку истовремено се наведе параметарот придружено со својата вредност со назив и на двата јазика тогаш се дуплираат вредностите на параметарот.

Со параметри на англиски јазик

{{Инфокутија Книга
| name       = Наслов на Инфокутијата. Овој наслов најчесто е самото име на книгата.
| title_orig    = Оригиналното име на книгата. 
| image      = Слика од корицата на книгата.
| caption     = Опис на сликата. 
| author      = Писателот на книгата.
| translator    = Преведувачот на македонски јазик (ако книгата не е на македонски).
| illustrator   = Илустратор на сликите во книгата (ако книгата содржи слики во неа).
| cover_artist   = Уредник на корицата.
| country     = Име на државата од која потекнува книгата.
| language     = Јазикот на кој оригиналната книга е напишана.
| series      = Името на серијалот на книги во кој спаѓа оваа книга (ако е дел од серијал).
| genre      = Жанр на книгата.
| media_type    = Во печатено издание, аудио, интернет и сл.
| publisher    = Издавачки куќи на книгата.
| release_date   = Датум на издавањето на книгата.
| pages      = Број на страници.
| ISBN       = ISBN на книгата.
| oclc       = OCLC 
| preceded_by   = Претходна книга од серијалот.
| followed_by   = Следна книга од серијалот.
}}

Со параметри на македонски јазик:

{{Инфокутија Книга
| име            = Наслов на инфокутијата. Обично е самото име на книгата.
| наслов на оригиналот    = Изворното име на книгата.
| слика           = Слика од корицата на книгата.
| опис            = Опис на сликата.
| автор           = Писателот на книгата.
| преведувач         = Преведувачот на македонски јазик.
| илустратор         = Илустратор на сликите во книгата (ако книгата содржи слики во неа).
| уредник_корица       = Уредник на корицата.
| земја           = Државата во која живее писателот.
| јазик           = Оригинален јазик на книгата
| серијал          = Името на серијалот на книги во кој спаѓа оваа книга.
| жанр            = Жанр на книгата.
| издавач          = Издавачки куќи на книгата.
| датум на издавање     = Датум на издавањето на книгата.
| страници          = Број на страници.
| ISBN            = ISBN код на книгата.
| следна книга        = Претходна книга од серијалот.
| претходна книга      = Следна книга од серијалот.
}}