Предлошка:Инфокутија Главен домен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Употреба[уреди извор]

{{Инфокутија Главен домен
| name     = 
| image     = (незадолжително)
| background  = 
| introduced  = 
| type     = <tld-тип>
| status    = 
| registry   = 
| sponsor    = <покровителска организација>
| intendeduse  = 
| actualuse   = (незадолжително)
| restrictions = <ограничувања ба регистрацијата> (незадолжително)
| structure   = (незадолжително)
| document   = <документи>
| DNSname    = DNS-име на интернационализираниот главен домен (TLD)
| disputepolicy = 
| website    = 
| registereddomains   = број на заведени домени; ако тука внесете бројка, ќе мора да ги пополните и следните две
| dateregistereddomains = датум за кој важи гореспоменатата бројка
| refregistereddomains навод за двата претходни аргументи, обиколен со <ref> и </ref> 
             или користејќи <ref name="..."/>
| dnssec    = да, ако DNSSEC не е применето во главниот домен (TLD)
}}

Некои предлози за бои[уреди извор]

Главни домени без покровител #FC0
Главни домени со покровител #FCC
Државни кодови на главни домени #CCF
Инфраструктурни главни домени #FF9
Недоделени главни домени #F0FFF0
Укинати главни домени #CCC
Предложени главни домени #D2B48C
Резервирани главни домени #6CC
Псевдоглавни домени #ADFF2F

Примери[уреди извор]

Од .org.

{{Инфокутија Главен домен|
|name=.org
|background=#FC0
|image=[[Image:Orglogo.gif|.org -- Serving the public interest]]
|introduced=[[1985]]
|type=[[Generic top-level domain]]
|status=Active
|registry=[[Тегистар од јавен интерес]] () (раководи: [[Afilias]])
|sponsor=Технички не е под покровителство, но РЈИ е поврзан со [[Интернет-друштво]]то
|intendeduse=Разни организации кои не влегуваат во други категории (начелно некомерцијални)
|actualuse=Непрофитни; лични мреж. места; проекти со отворен код; понекогаш комерцијални ентитети
|restrictions=None
|structure=Дозволено регистрирање на втор степен
|document=RFC 920; RFC 1591; [http://www.icann.org/tlds/agreements/org/ ICANN - Договор за регистар]
|disputepolicy=[[UDRP]]
|website=[http://www.publicinterestregistry.org/ Регистар од јавен интерес]
}}