Предлошка:Инфокутија Јазично семејство

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{{name}}}
Географска
распространетост:
Класификација:Default
 • {{{name}}}
Гранки:
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Оваа предлошка содржи сложени примероци на предложна синтакса.
Ве молиме не ја менувајте синтаксата доколку не сте сосем запознаени со нејзиниот распоред и расчленувачките функции и сте подготвени да ги поправите или вратите сите пореметувања ако се појават неочекувани резултати.
Сите испробувања со измени врешете ги било во предложниот песочник или во вашиот кориснички простор пред да менувате било што тука.

Предлошката за јазично семејство е наменетa за употреба во статии за јазични семејства и групирања. Дава еднообразен стандард за приказ на податоци за семејството, како и врски до статиите за помалите и поголемите групи.

Употреба[уреди извор]

{{Инфокутија Јазично семејство
| name    = име на јазичното семејство *ЗАДОЛЖИТЕЛНО*
| altname   = друго име/имиња на семејството
| ethnicity  = народ или народи што ги говорат јазиците во семејството
| region   = географско подрачје кајшто претежно се говорат јазиците
| familycolor = соодветно јазично семејство *ЗАДОЛЖИТЕЛНО*
| fam1    = најширокото прифатено [[јазично семејство]] на кое припаѓа семејството
| fam2    = потесно потсемејство на кое припаѓа семејството
| ...
| fam15    = најтесната подгрупа на која припаѓа семејството
| family   = она што сакате да го кажете
| protoname  = прајазик (ако има реконструирано)
| child1   = јазик или група јазици што припаѓаат на семејството
| child2   = друг јазик или група јазици што припаѓаат на семејството
| ...
| child20   = друг јазик или група јазици што припаѓаат на семејството
| children  = она што сакате да го кажете
| map     = карта на областа кајшто се говори семејството. Без квадратни загради и без „Податотека:“ и сл.
| mapcaption = опис под картата. Може да ви биде од корист и предлошката {{легенда}}.
| map2    = втора карта (или слика)
| mapcaption2 = опис поод втората карта
| mapsize   = ја менува стандардната големина на картата (350px). Допуштени формати: „123px“ и „12em“. Се однесува на двете карти.
| boxsize   = ја менува стандардната големина на картата (22em). Допуштени формати: „12em“ или „123px“. 
        Корисни кога статијата има повеќе инфокутии подредени во една колона. Кутијата автоматски ќе се прошири за да ја исправи картата ако е поширока од основната ширина на кутијата.)
| sil     = кодот на семејството во SIL/''Ethnologue''. дава врска.
| silname   = кодот на семејството во SIL/''Ethnologue'', кога се разликува од овдешното на Википедија.
| sil2–3   = дополнителни кодови на семејството во SIL; понекогаш, поради грешки при расчленување, делови од семејството се јавуваат на различни места.
| silname2–3 = имиња на овие раштркани делови
| iso2    = јазичен код според ISO 639-2 (на пр. за макројазици)
| iso5    = јазичен код според ISO 639-5
}}