Предлошка:Архиви

Од Википедија — слободната енциклопедија
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Оваа предложна документација е превметната од Предлошка:Архиви/doc [уреди]

Користење[уреди извор]

Оваа предлошка се вклучува во разговорна страница со додавање на

{{Архиви|[[/Архива]]}}

онаму каде што сакате да се појави кутијата. Заменете го [[/Архива]] со соодветните имиња на страниците со архивите, а пред него ставете коса црта „/“.

Поставување[уреди извор]

Кутијата е подесена секогаш да се појавува на десната страна, а другата содржина ќе се наоѓа околу неа, не врз неа.

Големина[уреди извор]

Големината на кутијата се подесува со параметрот кутија-големина=:

{{Архиви|кутија-големина=13em|[[/Архива]]}}
{{Архиви|кутија-големина=200п|[[/Архива]]}}

Стандардната големина на кутијата кога овој параметар не е вклучен е 238п.

Слика[уреди извор]

За стандардната слика, големината може да се подесува со параметрот слика-големина=

{{Архиви|слика-големина=35п|[[/Архива]]}}

Сликата може и да се смени (видете Други сликички) за примери) со параметрот слика=. Ако користите друга слика различна од стандардната, големината на сликата не може да се подесува со слика-големина=. Ќе мора да ја подесите големината со нормалната синтакса за слики, на пример:

{{Архиви|слика=[[Слика:Crystal Clear app file-manager.png|35п]]}}

Автоматски врски[уреди извор]

Ако сите архиви се нумерирани точно вака: /Архива 1, /Архива 2 итн. (нема да работи со на пр. /Архива1, /Архива 01 или потстраница на потстраница, на пр. /Архиви/Архива 1), можете да го користите параметрот авто за автоматски да се појавуваат врски до нив. Листата ќе се обновува со создавањето на секоја нова архива. Ако архивите имаат посебни имиња, можете рачно да додадете врски и до нив.

Користејќи го авто=да

Врските до архивите ќе се појавуваат како едноставни бројки, одделени со запирки (1, 2, 3, ...). Забелешка: Архиви со бројки над 100 ќе бидат изоставени.

{{Архиви|авто=да}}
Користејќи го авто=долга

Ако нема повеќе од 36 архиви, а сакате архивите да се поставени во три колони, подесете го параметрот авто на „долга“. Врските до архивите ќе се појавуваат како Архива 1, Архива 2, итн. Врските ќе се сместат во редови, со крај на редот после секоја трета врска, за да се создадат колони (изменување на поставеноста на колоните, на пр. од горе до долу, не е возможно).

{{Архиви|авто=долга}}

Примери[уреди извор]

За вистински примери за користењето на оваа предлошка, погледнете во „Што води овде?“.

Викитекст Изглед
{{Архиви|
[[/Архива 1]],
[[/Архива 2]],
[[/декември 2005 - јануари 2006]] и
[[/Разговор за бришење]]}}
{{Архиви|
[[/Архива 1]]<br />
[[/Архива 2]]<br />
[[/декември 2005 - јануари 2006]]<br />
[[/Разговор за бришење]]}}
{{Архиви|
: [[/Архива 1]]
: [[/Архива 2]]
: [[/декември 2005 - јануари 2006]]
: [[/Разговор за бришење]]}}
{{Архиви|слика=[[Слика:File-manager.svg|35п]]|
* [[/Архива 1]]
* [[/Архива 2]]
* [[/декември 2005 - јануари 2006]]
* [[/Разговор за бришење]]}}
{{Архиви|
# [[/Архива 1]]
# [[/Архива 2]]
# [[/декември 2005 - јануари 2006]]
# [[/Разговор за бришење]]}}
{{Архиви|кутија-големина=14em|слика-големина=20п|
* [[/Архива 1]]
* [[/Архива 2]]
* [[/декември 2005 - јануари 2006]]
* [[/Разговор за бришење]]}}

Други сликички[уреди извор]

Ако сакате да искористите друга слика различна од стандардната, еве галерија со достапни сликички:

Поврзано[уреди извор]