Потрага (филм)

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Потрага“филм на режисерот Жорж Скригин од 1956 година. Главните улоги ги играат: Александар Гавриќ, Милена Шијачки, Мирослав Петровиќ, Васа Пантелиќ и Љубиша Јовановиќ.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Јелена (ја игра Шијачки) и д-р Мирковиќ (го игра Гавриќ) согледуваат дека нивната врска не е само извршување на партиската задача заради подобро одржување на илегалната печатница. Кога Мирковиќ заминува во партизани, еден од илегалците, не можејќи да го издржи мачењето во полицијата, го кажува местото каде што се наоѓа печатницата. Јелена успева да се спаси и печатницата продолжува со работата...

Наводи[уреди | уреди извор]