Гласноговорник

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Портпарол)
Гласноговорник
NSC Spokesman Sean McCormack.jpg
Портпарол на Советот за национална безбедност на САД Шон МекКормак одговара на прашања во Центарот за надворешни работи во Вашингтон
Занимање
Називи Гласноговорник,
Вид Вработување
Надлежности Новинарство, комуникација, политика, односи во јавноста
Опис
Способности Јавен говор, пишување
Сродни занимања односи во јавноста

Гласноговорник (или портпарол, од фр. porter носи, parole говор) е говорник од името на други - одговорното лице за контакти и односи со јавноста. Применувани се во големите компании или политички партии, каде што е важно медиумите да се известуваат со единствени информации. Како гласноговорник е избран слаткоречив човек. Главна задача на гласноговорникот е да се создаде добар имиџ на институцијата или дури и личноста која ја застапува.