Гласноговорник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Гласноговорник (или портпарол, од фр. porter носи, parole говор) е говорник од името на други - одговорното лице за контакти и односи со јавноста. Применувани се во големите компании или политички партии, каде што е важно медиумите да се известуваат со единствени информации. Како гласноговорник е избран слаткоречив човек. Главна задача на гласноговорникот е да се создаде добар имиџ на институцијата или дури и личноста која ја застапува.