Портал:Религија/Избрана личност/2010/мај

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Maria Magdalene crucifixion detail.jpeg

Марија Магдалена — една од најважните женски личности во животот и мисионерството на Исус според апокрифите од Новиот Завет. Таа била доследна следбеничка на делото на Исус Христос во време и по неговиот живот. Таа во движењето можеби станала позната во последните денови на Исус, патувајќи заедно со него и Апостолите. Според сите Четири Евангелија, Марија Магдалена била првиот сведок на воскреснувањето на Исус.

Марија Магдалена е наведена и во ранохристијанските списи како "апостол на апостолите". Во апокрифните текстови, таа е опишана како визионер и лидер на Исусовото движење, која била сакана од Исус повеќе од сите други ученици. Во текот на истотијата, па и во модерно време се појавиле различни шпекулации или тврдења во врска со Марија Магдалена, вклучувајќи ги и тврдењата дека таа му била сопруга на Исус, па дури и дека била проститутка. Прчоитајте повеќе