Покриен мост (Ловеч)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Покриениот мост
Покриениот мост
Официјално име Покрития мост
Намена пешачки
Премостува Осам
Место Ловеч, Бугарија
Тип покриен мост
Вк. должина 106 m
Отворен 1874; реконструиеан во 1981-1982

Покриениот мост (бугарски -Покрития мост) е покриен мост кој се наоѓа во градот Ловеч, Бугарија.

Мостот ја премостува реката Осам, и ги поврзува стариот (Варош) со новиот дел од градот. Мостот е можеби најпрепознатливиот симбол на градот.

Поглед од страна