Покраини во Лаос

Од Википедија — слободната енциклопедија

Лаос се дели на покраини (лаоски: ແຂວງ, „квенг“) и 1 префектура („кампенг након“), покрај општината (ນະຄອນຫຼວງ, „након луанг“) на главниот град Виентијан.[1]

Покраините пак, се делат на окрузи („муанг“) и села („баан“).

Покраини[уреди | уреди извор]

Карта на покраините во Лаос

Податоците за населението на покраините се водат според пописот од 2005 г.[2]


Местоположба Име Админ. центар Население Површина
(км²)
Густина
(жит/км²)
ISO
Attapeu Province-Laos.svg Атапи Атапи 114.300 10.320 11 LA-AT
Bokeo Province-Laos.svg Бокео Бан Хуајсај 149.700 6.196 24 LA-BK
Bolikhamsai Province-Laos.svg Боликамсај Паксан 214.900 14.863 14 LA-BL
Vientiane Province-Laos.svg Виентијан Муанг Пон-Хонг 373.700 15.927 23 LA-VI
Vientiane Prefecture-Laos.svg Виентијан
(префектура)
Виентијан 692.900 3.920 180 LA-VT
Khammouane Province-Laos.svg Камуан Такек 358.800 16.315 22 LA-KH
Laos Provinces Luang Namtha.svg Луанг Намта Луанг Намта 150.100 9.325 16 LA-LM
Luang Prabang Province-Laos.svg Луанг Прабанг Луанг Прабанг 408.800 16.875 24 LA-LP
Phôngsali Province-Laos.svg Понгсали Понгсали 199.900 16.270 12 LA-PH
Savannakhet Province-Laos.svg Саванакет Саванакет 721.500 21.774 33 LA-SV
Sainyabuli Province-Laos.svg Сајњабули Сајњабули 382.200 16.389 23 LA-XA
Salavan Province-Laos.svg Салаван Салаван 336.600 10.691 31 LA-SL
Sekong Province-Laos.svg Секонг Секонг 83.600 7.665 11 LA-XE
Xiangkhouang Province-Laos.svg Сијангкуанг Понсаван 262.200 15.880 17 LA-XI
Oudomxay Province-Laos.svg Удомсај Муанг Сај 275.300 15.370 18 LA-OU
Houaphanh Province-Laos.svg Хуапан Сам Нија 322.200 16.500 20 LA-HO
Champasak Province-Laos.svg Чампасак Паксе 575.600 15.415 37 LA-CH

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]