Прејди на содржината

Плотер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Плотеркомпјутерски печатач за печатење векторска графика.

Плотерот примените инструкции од компјутерот ги црта на хартија со помош на перо, подготвувајќи ја векторската графика. Главна предност на плотерот е тоа што може да печати на многу голем формат хартија, која е ставена во ролна, што го прави привлечен за печатење на технички цртежи направени со CAD-програми.