Плод (појаснување)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Зборот плод може да се однесува на:

  • Зрела плодица или плодници на растение (полно со семе) заедно со споредните делови содржејќи ги семките.
  • Јадлив, обично сладок и месест вид од таква структура — овошје.