Плеоназам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Плеоназам е појава при која се употребуваат зборови кои се излишни во определена реченица. Во медицината, овој поим се употребува за прекумерна развиеност на некој дел од телото, како на пример шест прсти на рака.