Прејди на содржината

Пигаче

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пигаче се типови на чевли со долги шпицови свртени нагоре кој се носеле за време на византискиот период. Множинската форма на зборот е pigaciae.[1] [2]

Чевлите понекогаш биле полнети со мов, волна или коњско влакно за да се исправи доградбата. Испакнувањето понекогаш било обоено. Во 12 век чевлите имале зашилен и закачен врв кој понекогаш бил украсен со мало ѕвонче.[3]

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  • Краков