Петко Шипинкаровски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Петко Шипинкаровски (1946-2020) — писател, поет, публицист, драмски автор, есеист и книжевен критичар.

Животопис[уреди | уреди извор]

Петко Шипинкаровски (1946), писател и поет, писател, драматург, есеист и книжевен критичар, е роден во селото Будимирци, Битолско. Основно образование завршил во во Будимирци  и Старавина, а со средно образование стекнал во Битола. Дипломирал на Факултетот за безбедност при Универзитетот Св Кирил и Методиј во Скопје.

Дела[уреди | уреди извор]

Издадени дела: 1. "Откорнати души " (роман, 2003),

2. "Петра" (роман, 2005),

3. "Црна Љубов" (роман, 2006),

4. "Дабјак" (роман, 2009),

5. "Златни обетки за Марија" (роман, 2012)

6. "Децата на Марија" (роман, 2012)

7. "Утринска молитва" (римски 2015),

8. "Кога тргнав Цвето во туѓина" (романизирана монографија, 2006)

9. "Струшка сведоштво" (романизирана монографија, 2007)

Драми;

10. "Духот на војводата" (монодрама, 2003)

11. "Крлеж на вратот" (драма, 2017)

Раскази;

12. ""Залезнина" (раскази, 2008)

13. "Еден живот, една приказна" (раскази, 2016)

14. "Разбранувани води" (раскази за деца, 2017)

Поезија;

15. "Седело на орлица" (поезија, 2006)

16. "Бели ветрови" (поезија, 2009)

17. "Злоуми" (поезија, 2011)

18 "Бели утра" (поезија, 2013)

19. "Дождовите доаѓаат" (поезија, 2015),

20. "Никулци во утрините" (поезија, 2018)

Книги со научна содржина

21. "Рудолф Арчибалд Рајс, за Македонија и за Македонците" (студија, 2006)

22. Книга: едукација и поддршка на млади пчелари од струшкиот регион – „ПЧЕЛАРСТВОТО ДОХОДОВЕН БИЗНИС“(2016);

23„Збирка собрани песни „Миладиновци“ - 145 години од излегувањето на Зборникот на народни песни од браќата Миладиновци (2006);

24. „Зборник есеи и научни трудови“ (2010);,.

25. Студија; "Svadbarski традиции во стариот Марио" - feljton / ,, Битолски весник "(2005)

Преведени книги; 26. "Калесница на времето"/"Калесница на времето", поезија Вања Ангелов (Бугарија)

27. "Од една во друга банка" (Od jedne do druge obale, поезија, соавтор (14 хрватски поети) - антологија на македонски и хрватски автори, 2014)

28. Книга на македонски и српски автори "Соѕвездие" / "Соѕвездие" (2018),

29. "Сребреница" ( "Сребреница"), Никола Симиќ moema Tonin (Хрватска), 2015

29. “Кога си со друга“(Gdy będziesz z inną), поезија, соавтор, на Калина Изабела Зиола(Калина Изабелла Зëла), Полска( 2015)

30.Критики;

едукација и поддршка на млади пчелари од струшкиот регион – „ПЧЕЛАРСТВОТО ДОХОДОВЕН БИЗНИС“(2016);<o:p></o:p> „Кога животот е уметност, уметноста живот“, (Есеи), 2014.,

      Преведени автори: Вања Ангелова, поезија, Ина Крејн - Илијана Каракочева, поезија и проза, Жељаз Кондев, проза, Ратко Стојанов, поезија,Генка  Богданова, поезија и проза, Гергина Давиова, проза, Кристина Добрева Станкова, поезија, Владимир Луков, поезија Алина Стојанова, поезија, Екатерина Пенева, поезија, Марин Колев, поезија, Нели Виткова, поезија, Темјанушка Маринова, поезија, Вили РО / Виличка Петрова, поезија (Бугарија),

МајаВу (Германија - проза),

Олга Лалиќ Кровицка, поезија, Изабела Зиола Калина, поезија, Елигиус Димовски (Eligius), поезија, Томас Дариј Лејбода, поезија, Аркадиус Френсис, поезија, Јурата Богна Сарафинска, поезија, Мирослав Pискаревиќ, поезија (Полска)

Винко Рибариќ, Бисерка Спаиќ, Вања Mикеларциi, Срѓан Духовиќ, Ангелка Kорчуланиќ, Емилија Девиќ, Фикрет Цацан, Татјана Јадришко Панчелат, Дамир Марас, Валерио Орлиќ, Марина Фучиќ, Олег Мирковиќ, Јагода Клаиќ, Мирјана Бачиќ, поезија (Хрватска), Никола Шимиќ Тонин , поезија и проза(Хрватска)

Билјана Миловановиќ Живак, поезија, Радомир Андриќ, поезија, Сашка Велјановска, поезија, Снежана Дабиќ, поезија и проза, Најдан Стојановиќ, поезија, Петар Матовиќ, поезија, Марија Дрангиќ, поезија, Марина Попадиќ, поезија, Александар Чотриќ, афоризми, Слободан Симиќ, афоризми, Злата Икановиќ, поезија и проза, Живко Вуиќ, афоризми, Ружа Мијовиќ -Шориќ, поезија, Марица Марија Радивоевиќ, поезија, Славица Мастикоса Панзаловиќ- поезија, Влаѓа Бакиќ Милиќ , поезија, Даница Дана - Додик, поезија, Веселин Мишниќ, поезија, Новица Соврљиќ, поезија. Нисвета Грабовац- Шабиќ, поезија и проза, Гордана Среќковиќ, поезија, Бојан Љубеновиќ- поезија и афоризми, Љиљана Браловиќ, поезија и проза, Мајо Даниловиќ, поезија, Дениса Кондиќ, поезија, Верољуб Вукашиновиќ, поезија, Ненад Радивоевиќ, поезија (Србија)

Сувад Алагиќ поезија, Мирко Томовиќ, проза, Мирјана Томовиќ, поезија(БиХ)

Маријана Бор-Паздњикова, проза, Александар Kњазев, поезија, Олга Малцева Арзиани, Олга Борисова (Русија)

Борис Јовановиќ Кастел, поезија, Катерина Шариќ, проза (Црна Гора).

Член е на Друштвото на писателите на Македонија, почесен  член е на Друштвото на писателите на Србија и на Книжевното друштво на Косово и Метохија, надворешен член е на Сојузот на независните писатели на Бугарија и член на МНД - Битола.Шипинкаровски почесен граѓанин е на градот Сирмиум( Sirmium)-Сремска Митровица, Србијуа. Основач е и претседател на Културниот центар БРАН  од Струга и главен и одговорен уредник на списанието за литература, култура и наука БРАНРАНУВАЊА  и организатор на меѓународната манифестацијата Струшките книжевни средби од Струга

Награди;

Наградата „Струшко изгрејсонце“ за романот „Златни обетки за Марија“, 2011, наградата „Прозни мајстори“ за романот Децата на Марија“, 2013, награда за животно дело на Културно научната манифестација „Пелагонски средби“-Новаци, 2014 и наградата „Ѓорѓи Котески“, 2015 на КНМ „Пелагонски средби“-Новаци, наградата Книжевно перо“ за најдобар превод на хрватски автор за 2014 на Хрватското книжевно друштво-Риека и меѓународната награда „Книжевно перо“ на ХКД Риека - 2016,  наградата „Донат“, 2015 и наградата Горан Бујиќ (2016) на ХКД-Задар, Хрватска, награда од прв степен и Јубилејна грамота на Меѓународниот славјански конкурс за поезија и преводи на „Стихи“ ру – Москва(2017), наградата  "Орфеј" на издавачката куќа "Феникс" од Скопје(2018),на меѓународната награда "Aplon" за 2018 година, која ја доделува градот Сремска Митровица и бројни награди во Македонија и во странство. и многубројни признанија од Македонија и странство.

Шипинкаровски учествувал на повеќе научни и книжевна манифестација "Струшки вечери на поезијата", 2004, 2008 и 2011 година, Празникот на липите, 2007, 2011, 2012, на поетската манифестација "Караман средби", Радовиш, 2012, 2014 и 2018, Денови на поезијата "Илинден" , Скопје, 2007, 2008, 2009, Пелагоски културни и научни ссредби, Дебитанти, 2006, 2008, 2009, 2010, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, на Меѓународната книжевна манифестација "Година на есеи" во Струга, 2007, 2008,  2009, 2010, на Мелничките вечери на поезијата", 2010 година, 2013 година, на поетска вечер "Гласови на Балканот", Ловеч-Бугарија, 2016, на меѓународната манифестација Денови на пријателите на книгата, Риека, 2014, 2016, на Книжевно-научните средби "Петар Канавелиќ ", Корчула, 2014 , на литературните средби " Импулс-29 ", Вараждин, 2017 година," Утрота на поезијата ", Загреб и  и „Матичек, Марибор, 2017 и . Тоа е претставена во Друштвото на писателите на Србија и го направи неговиот портрет на Саемот на книгата во Белград (2010) и во МКД "Илинден" -Rijeka 2016. Учествувал во поетски средби со Здружението на писатели „Седумка"-Франкфурт на Мајна (Германија)(2016  и (2018 ), на поетските средби "Григориј Божовиќ" - Звечан-Косово (2018), учествувал на сите Роднокрајни средби на битолските писатели 2016-208 што ги организира Националната установа Универзитетска Библиотека „Св. Климент-Охридски“ од Битола и на многу други др.

Преведена  е на албански, англиски, бугарски, полски, руски, романски, српски, словенечки, хрватски ...

Живее и работи во Струга.

Награди[уреди | уреди извор]

  • „Струшко изгрејсонце“ за романот „Златни обетки за Марија“, 2011
  • „Прозни мајстори“ за романот „Децата на Марија“, 2013,
  • награда за животно дело на Културно научната манифестација „Пелагонски средби“ - Новаци, 2014
  • награда „Ѓорѓи Котески“, 2015 на КНМ „Пелагонски средби“ - Новаци,
  • награда „Книжевно перо“ за најдобар превод на хрватски автор за 2014 на Хрватското книжевно друштво - Риека
  • меѓународна награда „Книжевно перо“ на ХКД Риека - 2016,[1]
  • награда од прв степен и Јубилејна грамота на Меѓународниот славјански конкурс за поезија и преводи на „Стихи“ – Москва, 2017.
  • Наградата „Орфеј“ на издавачката куќа „Феникс“ од Скопје (2018
  • на меѓународната награда "Aplon" за 2018 година, која ја доделува градот Сремска Митровица и бројни награди во Македонија и во странство. и многубројни награди и признанија од Македонија и странство.

Наводи[уреди | уреди извор]