Песна за Хилдебранд

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Првата страна од "Песната за Хилдебранд".

Песната за Хилдебранд (Das Hildebrandslied) е херојска песна напишана на стар високогермански алитеративен стих. Тој е еден од најраните литературни дела на германски и раскажува за трагичната завршница на битката помеѓу син и неговиот непрепознат татко. Оваа песна е единствениот зачуван примерок на германски јазик на жанр кој би морал да биде многу важен во усната литература на германските племиња.