Периферен нервен систем

Од Википедија — слободната енциклопедија
3D Medical Animation still shot of Lumbosacral Plexus
3Д медицинска анимација сè уште снимена на лумбосакралниот плексус

Периферен нервен систем е дел од нервниот систем каде што одговорот на дразбата или стимулот не е воден од центрите на черепниот мозок, туку од ‘рбетниот мозок, кој се наоѓа во ‘рбетот.