Педофилија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Педофилија е сексуално привлекување, трајно насочено кон полово незрели поединци (деца). Тоа е хронофилија, т.е. вид парафилија, при којашто сексоеротичната возраст на парафилот не одговара на неговата реална возраст. Терминот произлегува од старогрчкото 'paides' (παιδές — момче, дете) и 'philia' (φιλια — љубов).

Со педофил неофициално понекогаш се нарекуваат и луѓето, коишто чувствуваат привлекување кон помлади (помали), како и сексуалните насилници на деца.

Педофилијата како мотив во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Алис ги распнува на крст педофилите“ (англиски: Alice Crucifies The Paedophiles) — песна на британската панк-рок група Рудиментари пени (Rudimentary Peni) од 1983 година.[1]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]