Патријарх на Москва и на сите Руси

Од Википедија — слободната енциклопедија
Грб на Московскиот Патријарх и на сите Руси

Патријархот на Москва и на сите Руси (руски: Патриарх Московский и всея Руси), исто така познат како патријарх на Москва и на цела Русија, е официјална титула на епископот во Москва, кој е примат на Руската православна црква. Честопати му претходи чесниот „Неговата Светост“. Додека како епархиски бискуп на Московската епархија тој има директно канонско овластување само над Москва, Патријархот има голем број црковно-административни овластувања во рамките и во согласност со повелбата на Руската православна црква. Патријаршијата е основана во Москва во 1589 година: првиот патријарх е Јов. Укината во 1721 година од Петар Велики, патријаршијата била обновена на 28 октомври (11 ноември) 1917 година, со одлука на Серускиот локален совет. Патријархот Кирил пристапил на оваа позиција на 1 февруари 2009 година.[1]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Користени се различни варијации на титулата „Патријарх на Москва и на цела Русија“, „Патријарх на Москва и на сите големи и мали и Бела Русија“ и други. Модерната форма, „Патријархот на Москва и на сите Руси“, првично се користела во 1589 година (кога престолнината била издигната во патријаршија) до 1721 година (кога била укината од Петар Велики). Тековната верзија на титулата била обновена со почеток во 1917 година, додека не била суспендирана од советските власти во 1925 година, и откако била вратена на функцијата со изборот на митрополитот Сергиј за патријарх во 1943 година.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Црковна реформа на цар Петар I[уреди | уреди извор]

По смртта на патријархот Адријан во 1700 година,[3] Петар I не дозволил избор на нов патријарх; по 20 години основал Богословски колеџ, наскоро преименуван во Светиот Синод, кој, како јавно тело, дејствувал како општа црковна управа од 1721 до јануари 1918 година - императорот (до 2 март 1917 година) бил „последниот судија на овој одбор ". Во наредниот период, Синодот на црковните власти во Русија се сметал за институција на јавна администрација.

Реставрација[уреди | уреди извор]

Патријархот на Руската православна црква бил обновен со одлука на Серускиот локален совет на 28 октомври (11 ноември) 1917 година. Првиот патријарх избран по реставрацијата бил Свети Тихон, митрополит московски.[4]

Избор[уреди | уреди извор]

Според Повелбата на Руската православна црква донесена во 2000 година,[1] патријархот е доживотен мандат, а правото на судење на сменетиот патријарх, како и прашањето за неговото пензионирање, му припаѓаат на бискупскиот совет.

Помеѓу условите, Светиот синод на Руската православна црква го избира столчето од своите постојани членови на локум тените на патријаршискиот престол. „Не подоцна од шест месеци по ослободувањето на локум тените од патријаршискиот престол, и Светиот синод на локалниот совет ... ќе се состане за да избере нов патријарх на Москва и на сите држави“.

Кандидатот за патријарх мора да биде епископ на Руската православна црква, не помлад од 40 години, да има „високо теолошко образование, експертиза на епархиската администрација“.

Постапката за избор на патријарх на повелбата не беше детална, „носителот на место ја утврдува постапката за избор на Светиот синод“. Во 2011 година, Президиумот на Интерсоветското присуство го разгледа нацрт-документот „Постапката и критериумите за избор на патријархот на Москва и на цела Русија“ и одлучи да го испрати до епархијата за коментар и да ја објави дискусијата. Во 20 век, митрополитот Тихон за патријарх беше избран со ждрепка од тројцата претходно одобрени за кандидатите на Локалниот совет; помеѓу крутата државна контрола над работите на Руската православна црква Сергиј, Алексиј Први и Пимен беа избрани за неприкосновено отворено гласање за одобрување на владата.

Алексиј II бил избран за Локален совет во 1990 година со тајно гласање во првиот круг, на кој присуствуваа тројца кандидати одобрени од Бискупскиот совет претходно (а локалниот совет имал право да го додаде на списокот на нови кандидати), и втор - двајцата кандидати со најмногу гласови во првиот круг.

Кирил I бил избран на 27 јануари 2009 година од Локалниот совет на РПЦ (Помесни Собор од 2009 година) за патријарх на Москва и на сите Русија и примат на Руската православна црква, со 508 гласа од 700. Тој бил востоличен на 1 февруари 2009 година. Патријархот влегува во достоинството за време на специјалната церемонија на устоличување, што се одржува неколку дена по изборите.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 „Local Council of the Russian Orthodox Church“. Посетено на 3 March 2016. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „2009a“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. „Metropolitan Sergius elected the Patriarch of Moscow and All Russia“. Посетено на 3 March 2016.
  3. Paul Bushkovitch (27 September 2001). Hieromartyr Tikhon. стр. 221. ISBN 9781139430753. Посетено на 3 March 2016.
  4. „Hieromartyr Tikhon“. Посетено на 3 March 2016.