Парафразирање

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Парафразирање е техника која се користи во текот на интервјуирање. Ги интерпретира претходно изречените мисли на интервјуираниот во форма во која се нагласуваат релевантните точки и цели. Тоа му помага на интервјуираниот да ги разбере и разјасни сопствените мсили и да види дали оној кој интервјуира ги разбрал неговите пораки друи и кога се прикриени. Парафразирањето исто така е и стил на пишување во кое туѓите мисли се изразуваат со сопствени зборови.