Прејди на содржината

Палмајола

Од Википедија — слободната енциклопедија
Палмајола

Палмајола е островче сместено во средината на каналот Пиомбино, со 3 километри од Елба и 7 километри од Пиомбино, тој е дел од комуната Рио Марина и е во целосна сопственост на државата.

Географија[уреди | уреди извор]

Во 14 век островот го добил името Инсулат Палмароле поради изобилството на медитеранската џуџеста палма во тоа време. Палмајола има карпести и карпести карпи и триаголен облик, долга е 461 метар, широка 396 метри, висока 85 метри и е оддалечена 1,7 км од брегот. Интегриран е во Посебната заштита на Европската унија како место од значење за заедницата.

Фауна[уреди | уреди извор]

Палмаиола ја има предноста што има непристапни карпи и ниска вегетација како гарнигата, формирана од зимзелени растенија. Затоа, Аристотеловиот короран, жолтоклуната бурница, Сивиот сокол и галебот Аудуин таму наоѓаат безбедно место за гнездење.

Светилникот Палмајола[уреди | уреди извор]

Пизаните е изграден во 909 година и претставува кула обновена од Апијано на Кнежевството Пиомбино во 1534 година; нов светилник и куќата на чуварот биле изградени на 15 јануари 1844 година и биле управувани од Градежниот инженеринг за поморските работи; во 1911 година беше префрлен во службата за светилници на Regia Marina . Светилникот се состои од еднокатна бела зграда, висока 14 метри, надградена со четириаголна кула со балкон и фенер сместена на височина од 105 метри надморска височина. Тој е целосно автоматизиран, активен и управуван од Marina Militare. Има единица за сончева енергија и емитира наизменично едно бело трепкање во период од пет секунди видливо до 10 наутички милји.

Наводи[уреди | уреди извор]