Ото Блати

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прототипи од првите високи ефикасни трансформатори во светот, 1885 (Спомен-изложба на Сечењи Истан, Nagycenk )
Ватметарот на Блати (1889)
Ото Блари во арматурата на турбо генератор Ganz (1904)

Ото Титус Блати (11 август 1860 - 26 септември 1939) бил унгарски електроинженер . Во неговата кариера, тој станал ко-пронаоѓач на модерниот електричен трансформатор,[1][2] регулаторот на напнатоста ,[3] AC ват-час метар .[4] моторни кондензатор за еднофазен (AC) електричен мотор, турбо генераторот,[5] и турбо генераторот со висока ефикасност.

Кариерата на Блати како пронаоѓач започнала во неговото време во „Ганц Воркс“ во 1883 година. Таму, тој спровел експерименти за создавање на трансформатор. Вреди да се одбележи дека името „трансформатор“ е создаден од страна на Блати. Во 1885 година трансформаторот на наизменична струја на ZBD бил измислен од тројца унгарски инженери: Ото Блати, Микса Дери и Кароли Зиперновски . ( ЗБД доаѓа од иницијалите на нивните имиња). Во есента 1889 година тој го патентирал AC ват-метарот.[6]

Ран живот[уреди | уреди извор]

Тој посетувал училишта во Тата и Виена , каде што дипломирал машиниски во 1882 година. Помеѓу 1881 и 1883 г. Работел на машинската работилница на Унгарските железници (МАВ). Привлечен од успесите на Кароли Зиперновски , тој се придружил на неговиот тим на 1 јули 1883 година. Тој признал дека не научил ништо за електротехниката на универзитет, па затоа почнал да учи за самата теорија. Користејќи ги Максвеловите равенки, тој измислил практичен пристап за големината на магнетните калеми . Кап и Хопкинсон (за кого е именуван Хопкинсоновиот закон ) ги објавиле своите наоди подоцна во 1886 и 1887 година.

Професионален живот[уреди | уреди извор]

Неговиот практичен метод за пресметување бил клучен во изградбата на првиот практичен трансформатор. Врз основа на неговите наоди, тој ги обновил своите машини во 1883 година и добил подобра ефикасност со иста тежина. Тој бил првиот кој ги истражувал проблемите со дисипација на топлина кај електричните мотори, а во тоа време се утврдила врската помеѓу струјата и топлината.

На италијанската национална изложба во Торино во 1884 година, тој го видел „вториот генератор“ на Галар и Гибс (т.е. AC трансформатор) систем, и тој одлучи да го подобри. Вклучувајќи го магнетното поле со затворен циклус, врз основа на наодите на Фарадеј , тој спровел експерименти со Микша Дери летото 1884 година во фабриката Ганц . Врз основа на овие експерименти, тие го измислиле трансформаторот во 1885 година, кој бил откриен на национална изложба во Будимпешта во 1885 година.

Врз основа на мислењата на Галилео Ферарис, италијанската влада наредила трансформатор на енергија за Рим, кој бил инсталиран во октомври 1886 година. Подоцна, тие дизајнирале електрана за Тиволи , изградена од Ганц, со шест водни турбини и 5000   V, кои работеле паралелно со старите генератори на пареа . Ова било првпат во историјата да се поврзат две високонапонски електрани.

Неговиот друг пронајдок, мерачот на електрична енергија , за првпат бил претставен на пазарот во 1889 година. Тој се обидел да го подобри и да ја намали својата тежина.

Шаховски дела[уреди | уреди извор]

Покрај неговата научна работа, Блати е добро познат и како автор на шаховски проблеми . Тој специјализирал во полето на многу долги повеќеизвршители , исто така познати како долгопродавачи. (погледнете гротескно (шах) за еден од неговите проблеми).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Encyclopædia Britannica
  2. Guarnieri, M. (2013). „Who Invented the Transformer?“. IEEE Industrial Electronics Magazine. 7 (4): 56–59. doi:10.1109/MIE.2013.2283834.
  3. „Biography of Otto Titusz Blathy“. Incredible People. Посетено на 2010-09-28.
  4. Eugenii Katz. „Blathy“. People.clarkson.edu. Архивирано од изворникот на 25 June 2008. Посетено на 2009-08-04.
  5. „» Otto Titusz Blathy Biography - World Famous Biographies- Biographies of famous people : Famous People biography“. 25 February 2012. Архивирано од изворникот на 25 February 2012. Посетено на 10 February 2018.
  6. Ricks, G.W.D. (March 1896). „Electricity Supply Meters“. Journal of the Institution of Electrical Engineers. 25: 57–77. doi:10.1049/jiee-1.1896.0005.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]