Орачот од Бохемија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Орачот од Бохемија (исто така: Акерман и смртта) е дело на Јоханес фон Тепл

Орачот од Бохемија (исто така: Акерман и смртта) е дело на Јоханес фон Тепл, кое било создадено околу 1400 година, за првпат било дистрибуирано во разни ракописи и за првпат се појавило во 1460 година во Бамберг во печатена форма.Тоа било една од првите дела на германски јазик, кое било збогатено со резби.