Јоханес фон Тепл

Од Википедија — слободната енциклопедија
Орачот од Бохемија (лист 2в)

Јоханес фон Тепл (*околу 1350 година во Шутва, Кралство на Бохемија, † 1414 година во Прага) — германски поет, градски службеник и нотар.

Сеќавањето на Јован Тепл[уреди | уреди извор]

Комеморативна плоча со портрет биста на Јоханес фон Тепл

Во манастирската градина на градот Жатец, во октомври 2011 година бил подигнат споменикот на Јоханес фон Тепл . Во неколку чешки градови, вклучувајќи го и Сааз, улиците се именувани по него. Во Германија се наоѓа Јоханес-фон-Тепл-Штрасе во Донаувот. Покрај тоа, наградата за култура на Егерландер, која е доделувана годишно од 1995 година, е именувана по Јоханес фон Тепл.

Творештво[уреди | уреди извор]

  • Орачот (1401 година)
  • 10 стиха во Канцеларијата на Св. Јероним (1404 година)