Општествен однос

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во општествени науки, "социјална релација или социјална интеракција се однесува на односот помеѓу две (т.е. двојка), три (т.е. тријада) или повеќе лица (на пр социјална група). Општествените односи, добиени од поединечни агенции, ја формираат основата на социјална структура. За оваа мерка општествените односи се секогаш основниот предмет на анализа за научници од општествените науки. Основните прашања во природата на општествените односи се наоѓаат во работата на класичната социолози, на пример, во Макс Вебер е теорија на општествена акција. Понатаму категории мора да се утврдат во апстрактни, со цел да се формираат забелешки и однесување кај социјални истражувања, како што се Gemeinschaft и друштво (lit. "заедница и општество") или "колективната свест".

Споровите околу спроведување на истражување на социјалната интеракција однесуваат на основни дебати по социологија и други општествени науки: позитивизмот (квантитативни истражувања) против antipositivism (квалитативно истражување), структура против Агенција, структурни функционализмот против конфликт теорија, како и на филозофија на општествените науки.

Наводи[уреди | уреди извор]