Оптичко препознавање на знаци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Видео од процесот на скенирање и оптичко препознавање знаци во реално време (OCR) со преносен скенер.

Оптичко препознавање на знаци или ОПЗ (англиски: optical character recognition, OCR) — технологија за механичко или електронско претворање на материјални слики (фотографии, печатен текст, ракописен текст) во текстуален податок којшто може да се уредува на сметач. Сликите обично се вчитуваат преку отсликувач, но и каква било друга слика којашто содржи текст, може да биде преведена во текстуална податотека.

Програми за ОПЗ[уреди | уреди извор]

За претворање на една слика во текст со можност за негово уредување, потребен е соодветен софтвер.