Оптички диск

Од Википедија — слободната енциклопедија
Површина на копче од 12 cm на компактен диск (CD-R), покажува одлики на прелевање.

Оптички диск (англиски: Оptical disk) е надворешен уред за запишување и чување на податоци каде операциите читање и запишување се вршат со помош на светлосни зраци. Оптичките дискови имаат капацитет над 1.5 ГБ, брзина на пренос на податоци изнесува над 2 МБ во секунда, додека време на пристап до над 19 msec. Еден таков уред е и CD-ROM драјвот.