Онкотски притисок

Од Википедија — слободната енциклопедија

Онкотски притисок или колоидо-осмотски притисок е форма на осмотски притисок кој го вршат белковините, особено албумините од крвта, и кој има тенденција да ја повлекува водата во крвта. Онкотскиот притисок е одговорен за задржување на водата во крвната циркулација со што се регулира и волуменот на крвната плазма. Спротивен на онкотскиот притисок е хидростатскиот притисок