Нордиско скијање

Од Википедија — слободната енциклопедија

Нордиско скијање е популарна верзија на скијање , која содржи разни дисциплини, а заедничко им е тоа што петата не може да се поврзе за скијата. Често се нарекува и скијачко трчање па по тој прекар јасно е дека се работи во техниката скијање која се користи воглавно на рамни површини покриени со снег. Името го добило по земјата од која настанало а и денес е најраширено во моментов во нордиските земји - Финска , Норвешка , Шведска. Нордиското скијање е популарен вид рекреација ама и натпреварувачки спорт кој е стандарден на Зимски олимпијски игри .

Историјата на нордиското скијање[уреди | уреди извор]

Нордиското скијање веројатно е најстар вид на скијање воопшто. Настанал првенствено како потреба за едноставен транспорт на луѓе преку снежните и замрзнати површини во ладни подрачјам, посебно во северна Европа и Азија. Денеска е ова варијанта скијање раширени на сите континенти .

Опрема за нордиско скијање[уреди | уреди извор]

За нордиско скијање потребни се скии, кои се подредени со скии за алпско скијање - пократко и подолго. Скијачките стапови се исто така важни и подолги отколку кај алпските варијанти, бидејќи мора да овозможат ефикасно оттурнување. Скијачките везови во нордиското скијање овозможуваат подигнување на петата од површината на скиите, додека прстите се прицврстени така што овозможуваат оттурнување и притисок на скијата.