Нов германски бран

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нов германски бран
Стилско потекло:
Културно потекло: доцни 70-ти, Западна Германија
Својствени инструменти:
Популарен:

Новиот германски бран — жанр на германска рок-музика од 80-тите години на 20 век, настанат од пост-панкот и новиот бран под влијание на електронската музика.[1] Терминот првично бил употребен од страна на холандскиот диџеј Фриц Спитц на популарната радиостаница „Хилверсум 3“, која била доста популарна помеѓу германските слушатели.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Nancy Kilpatrick, The Goth Bible: A Compendium for the Darkly Inclined, New York: St. Martin's Griffin, 2004, chapter 5, "Music of the Macabre," p. 84.