Нетизен

Од Википедија — слободната енциклопедија

Нетизен (кованица од зборовите internet и citizen) или сајбер-граѓанин е лице кое активно учествува во онлајн-заедниците. Нетизените го користат интернетот за да се вклучат во активности на широки општествени групи, како што се давање сопствени мислења и добивање на туѓи, обезбедување информации, поддржувајќи го интернетот како интелектуален и општествен ресурс и правејќи избор кај заедниците. Генерално, нетизен може да биде кој било корисник на неструктурираните интернет-форуми во светски рамки. Самиот збор нетизен беше смислен од Мајкл Хаубен[1][2]

Нетизените се интернет корисници кои ги користат мрежите во нивниот дом, работно место или училиште (меѓу останатите). Нетизените се обидуваат да придонесат за употребата и развојот на интернетот. Нетизените, кои ја користат и знаат за мрежата на мрежи, вообичаено имаат одговорност која сами си ја наметнуваат за да обезбедат дека мрежата ќе се подобри во својот развој и охрабруваат слободен говор и отворен пристап.

Терминот неодамна најмногу се користеше во Кина и Кореја каде што има енергични движења на нетизени. Изборот на претседателот на Јужна Кореја - Ру Му-хјун во 2002 г., во голема мера им се припишува на јужнокорејските нетизени и нивната поддршка, а особено на онлајн-весникот ОумајЊуз.

Наводи[уреди | уреди извор]