Нера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нера
Reka Nera.jpg
Река Нера
Земја Србија Романија
Слив
Главен изворПланина Семеник
Устиерека Дунав
Сливна повр.1 240кm²
Физички особености
Должина124 km
Нера на Ризницата

Нера е река во областа Банат, во Србија и Романија, а претставува лева притока на реката Дунав. Нера е долга 124км. Има површина на слив од 1 240кm² и припаѓа на црноморскиот слив.

Реката Нера извира од планината Семеник во источниот романски Банат, во близина на градот Решица. Во првиот дел реката тече јужно, за да потоа го промени правецот кон југозапад правејќи котлина имзеѓу Банатските Планини и Семеник. Тука Нера ја прима главната притока Рудерија, а потоа го менува правецот кон северозапад до Најдаш.

Нера

Од Најдаш реката станува гранична река помеѓу Србија и РОманија. Така тече во наредните 27км до влевањето во Дунав кај Банатските Планини. Во овој дел од текот реката тече кон запад, поминувајќи низ Белоцркванската Котлина, кај местото Пољадија, но последните неколку километри се окренува кон југ. При влевањето реката е широка измеу 20 и 40 метри.