Неомодернизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Неомодернистичка станбена зграда во Цирих.

Неомодернизам е нов стил во архитектурата, кој се оформува кон крајот на 20 и почетокот на 21 век. Неомодернизмот е се појавува како резултат на растечкиот отпор и протест кон формите на постмодернистичката архитектура.[1]

Неомодернизмот како архитектонски стил, своите форми ги влече од модернизмот, се разликува од модернистичкиот стил, по своите урбанистички идеи. Многу често, обнеојектите од овој стил се одликуваат само со неомодернистичка фасада - спротивно од принципите на модерната архитектура, кои го третираат објектот како целина.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. The Neomodern Manifesto Архивирано на 30 септември 2007 г., by Guy Denning

Поврзано[уреди | уреди извор]