Најмал заеднички именител

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во математиката, најмал заеднички именител (скрат. НЗИ) е најмалиот заеднички содржател на именителите на едно множество прости дропки. Ова е најмалиот позитивен цел број кој е делив со броевите за кои се бара НЗИ. На пример, НЗИ на

е 4 бидејќи најмалиот заеднички содржател на 2 и 4 е 4. Така, НЗИ на

е 6. Користејќи го НЗД (или било кој негов делител) како содржател дава можност за собирање, одземање или споредба на дропки:

  • ;
  • ;
  • бидејќи .

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]