Најмал заеднички содржател

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Во математиката, најмал заеднички содржател (скрат. НЗС) е најмалиот заеднички делител на делителите на едно множество прости дропки. Ова е најмалиот позитивен цел број кој е делител на содржателите. На пример, НЗС на

\left\{ \frac{1}{2}, \frac{1}{4} \right\}

е 4 бидејќи најмалиот заеднички делител на 2 и 4 е 4. Така, НЗС на

\left\{ \frac{1}{2}, \frac{1}{3} \right\}

е 6. Користејќи го НЗД (или било кој негов делител) како содржател дава можност за собирање, одземање или споредба на дропки:

  • \frac{1}{2} + \frac{1}{4} = \frac{2}{4} + \frac{1}{4} = \frac{3}{4};
  • \frac{1}{2} - \frac{1}{3} = \frac{3}{6} - \frac{2}{6} = \frac{1}{6};
  • \frac{1}{3} < \frac{2}{5} бидејќи \frac{5}{15} < \frac{6}{15}.

Видете исто така[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]