Началник на генералштабот (Обединето Кралство)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знаме на Началникот на генералштабот

Началник на генералштабот (анг. Chief of the General Staff или CGS) е звање на офицерскиот (професионален) преводник на Британската армија почнувајќи од 1964 г. Началникот е член на Комитетот на началници на генералштабовите како и на Армискиот одбор.[1] Пред 1964 г. неговaтa титукла била Началник на империјалниот генералштаб (Chief of the Imperial General Staff).

Оваа титула се користела и во текот на четиригодишниот период за време на преодот на звањето од Врховен командант на силите во 1904 г. во Началник на империјалниот генералштаб во 1908 г. Во тоа време ова звање го носел генералот сер Невил Лителтон.

Моменталниот началник на генералштабот е генералот Сер Питер Вол. Во 2009 г. на оваа функција ќе го наследи генералот Сер Дејвид Ричардс.

Началник на генералштабот, 1904–1908[уреди | уреди извор]

Началник на империјалниот генералштаб, 1909–1964[уреди | уреди извор]

Началници на генералштабот од 1964 г.[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]