М-теорија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во теорија на физиката, М-теорија е продолжеток на теоријата на струните при што се утврдува постоењето на 11 димензии. Поборниците на оваа теорија веруваат дека теоријата за 11 димензии ги обединува и ги заменува сите пет теории на струните. Иако не е познат целосниот опис на теоријата, се знае дека динамиката на ниската ентропија е супергравитација која делува заедно со две и пет димензионални мембрани.

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

За натамошно читање[уреди | уреди извор]

  • Brian Greene has written books explaining string theory and M-theory for the layperson:
    • The Elegant Universe. New York: Vintage. 1999. ISBN 0-375-70811-1. Link при Гугл книги.
    • The Fabric of the Cosmos: Space, Time, and the Texture of Reality. New York: Alfred A. Knopf. 2004. ISBN 0-375-41288-3.
  • Kaku, Michio (1999). Strings, Conformal Fields, and M-Theory. New York: Springer. ISBN 0387988920. Link при Гугл книги.
  • Hawking, Stephen (2001). The Universe in a Nutshell. New York: Bantam Spectra. ISBN 0-553-80202-X. Link при Гугл книги.
  • Hawking S.;Mlodinow L. (2010). The Grand Design. London: Bantam Press. ISBN 978-0-593-05830-5. Link при Гугл книги.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]