Музеј на престилки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Музејот Апрон
Карта
Постои од 2006
Локација Јука, Мисисипи, Америка
Координати 34°48′44″N 88°11′27″W / 34.81225°N 88.19087°W / 34.81225; -88.19087Coordinates: 34°48′44″N 88°11′27″W / 34.81225°N 88.19087°W / 34.81225; -88.19087
Вид Музеј за мода
Раководител Carolyn and Henry Terry
Веб страна https://www.facebook.com/ApronMuseum/

Музејот на престилки во Јука, Мисисипи, е единствениот музеј во Соединетите држави посветен на престилки и приказните што тие ги раскажуваат.[1][2]

Каролин Тери од Јука го основала музејот откако присуствува на продажба на недвижности и аукции со цел да купи книги. Наместо тоа, Тери е фасцинирана од од ткаенината на престилките и купува снопови престилки, што го поттикна нејзиниот научен интерес за оваа тема.[1]

Музејот е отворен од Тери во 2006 година.

Музејот прикажува илјадници престилки кои датираат уште од Американската граѓанска војна, како и посовремени поп-културни престилки со теми „Војна на Starвездите“ и престилка со салфетка потпишана од Том Круз .[3] Престилките се организирани по имињата на американските држави, а изложени се и престилки од Канада и Австралија. [1]

Слично на Музејот за торби и чанти во Амстердам, Музејот на престилки ги третира престилките како уметничка форма, демонстрирајќи како уметниците ги изработиле моделите на престилка, како и техниките на шиење и шиење и како се носат.[1] Престилките се прикажани како важна облека за занаетчиите и дамите,[4] но прикажано е и дека богатите луѓе си дозволуваат поскапа ткаенина, посложени везови и други покомплицирани одлики.[1] Со тоа престилките нудат увид и во општествената класа на лицето што ги поседува, функционирајќи како статусни симболи, слично како и дизајнерските чанти и чевли денес.

Најголемиот дел од колекцијата е од 1950 -тите години, кога жените носеле стилски сложени престилки на тогашните забави, а мажите во Америка носеле престилки при готвењето во своите дворови.[4]

Многу донации за музејот вклучуваат рачно писмо со историјата на престилките [1] и приказни поврзани со престилките на посетителите на музејот. Овие донации се зачувани како дел од кураторската поставка.[4]

Приказ на музејот во медиумите[уреди | уреди извор]

Музејот е прикажан во Рипли верувале или не .[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Mary Margaret Halford: Tying one on at America’s only Apron Museum, https://mississippitoday.org/2016/11/19/tying-one-on-at-americas-only-apron-museum/, posted November 19, 2016.
  2. Mississippi Museums Association: The Apron Museum, http://mississippimuseums.org/the-apron-museum/, last accessed May 31, 2017.
  3. Ben Perdue: Iuka, Mississippi: World's Largest Apron Museum, http://www.roadsideamerica.com/tip/48246, posted 06/21/2015
  4. 4,0 4,1 4,2 Marti Attoun: The Apron Museum, http://americanprofile.com/articles/the-apron-museum-video/, posted June 30, 2011.