Прејди на содржината

Музеј на кулата Балдовина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кулата Балдовина

Музеј на кулата Балдовина се наоѓа во Санта Колома де Граменет во Каталонија, Шпанија, е локален плуридисциплинарен музеј, чија цел е заштита, зачувување, проучување и ширење на културното и природното наследство на територијата.[1] Музејот, кој е дел од локалната мрежа на музеи на провинцискиот совет на Барселона, се грижи за сопствените збирки, како и за монументалното наследство на градот Санта Колома.

Објект[уреди | уреди извор]

Музејот се наоѓа во кулата Балдовина, зграда која поминала низ многу трансформации со текот на времето: одбранбена кула во 11 век, зграда користена за земјоделски цели во 14 век, голема куќа во 18 век и, конечно, летната резиденција на семејството на писателот Џозеф Марија де Сагара.[2] Во 1972 година бил купен од градскиот совет, а од 1987 година се сместени општинскиот музеј и историскиот архив на градот.

Колекција[уреди | уреди извор]

Меѓу збирките на музејот на кулата Балдовина, се издвојуваат ибериските археолошки материјали од населбите Пуиг Кастелар и Кан Калвет, средновековните материјали од мелницата Ен Рибе (мелница за брашно од 14 век) и Мас Фонолар и остатоци од земјоделскиот живот. во руралното подрачје на Санта Колома. Има и важна збирка со природна историја.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Guia de la Xarxa de Museus Locals (Catalan). Enciclopèdia Catalana Revistes i Col•leccionables / Oficina de Patrimoni Cultural, Diputació de Barcelona. 2002. стр. 74–75.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
  2. „Museu Torre Balldovina“. gramenet.cat. Архивирано од изворникот на February 2, 2014. Посетено на January 17, 2012.
  3. Guia del Museu més gran de Catalunya (Catalan). Centre d'Estudis i Divulgació del Patrimoni. 1999. стр. 201–208.CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]