Мртовечница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
мртовечница во `70-те години
Кралската мртовечница во Риверпул
Идентификација на мртовци во мртовечниците


Мртовечница е установа која што главна задача е провремено згрижување и чување на мртви лица. Во поразвиените држави во мртовечниците, мртвите луѓе ги средуваат и ги чуваат во нивните простории некое одредено време за оддавање на последна почит на упокоениот. Може да има приватни и државни мртовечници и таа установа е неопходна во процесот на погребување и изразување на последен поздрав на некој упокоен човек.