Мрежест питон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Малајски мрежест питон

Малајски мрежест питон (Python reticulatus) или едноставно мрежест питон е една од најголемите змии на планетата. Овој вид спаѓа во семејството на питони, за што се спори дали е дел од семејството боидни, или треба да се разгледува одделно од нив.