Мост на Свети Сервацио

Од Википедија — слободната енциклопедија
Свети Серватиус од југ

Мост на Свето Сервацио (или мостот Свети Серватиус ) е заоблен каменов пешачки мост преку реката Mеза во Мастрихт, Холандија. Именуван е по Свети Сервациј, првиот епископ на Мастрихт, и покрај тоа што во голема мера е повторно изграден по Втората светска војна, е наречен најстар мост во Холандија. [1]

Опис[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. McPhee, John (2010), Silk Parachute, Macmillan, стр. 25, ISBN 0-374-26373-6