Моноцит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Моноцит
Моноцит под светлосен микроскоп опкружени со еритроцити
Податоци
СистемИмунолошки систем
Назнаки
THH2.00.04.1.02010
FMAFMA:62864
3D Rendering of a monocyte

Моноцити се тип на бели крвни клетки. Тие се најголеми клетки од групата на лекукоцити и можат да бидат диференцираани во макрофаги. Тие се дел од вродениот имунолошки систем.